Přednáška: „Přijímáme hodně bílkovin. Pojďme přemýšlet odkud pocházejí.“

Čtvrtek 21.2. 2919 v 17 hodin Zasedací místnost MěÚ v přízemí.

Lidé se často mylně domnívají, že když je trocha bílkovin pro tělo dobrá, tak čím víc bílkovin přijmou, tím lépe udělají pro své zdraví. Masný a mlékarenský průmysl je v tom utvrzují. Pro růst a vývoj dětí jsou nezbytné. Jejich absence by mohla způsobit poruchy v tělesné i duševní oblasti. Dospělý člověk ale nepotřebuje víc než maximálně 20 g bílkovin denně. Jsou třeba pro růst vlasů, náhradu kůže, produkci hormonů, tvorbu tkáňových buněk aj. Co se stane s přebytečnými bílkovinami? Nadbytečné kalorie z tuků a sacharidů se ukládají ve formě tělního tuku, pro bílkoviny však neexistuje v těle žádný skladovací orgán. Veškerá naše přirozená strava rostlinného či živočišného původu, poskytuje dost bílkovin. Ty se v játrech i jiných orgánech přeměňují na látky, které potřebujeme pro metabolické funkce v těle. Nadbytek příjmu bílkovin je někdy nevhodný, např. při onemocnění ledvin, osteoporóze apod. Budeme přemýšlet o zdrojích bílkovin a jejich využití pro fungování těla.